Olaus Selvaag: Trollheimen Handel (Sak i årboka Skarvsetta 2020)
Butikken i Trolla i Knarrlagsundet ble startet av Anna Marie Sandvik (1919-2007). Anna startet først med kioskdrift i 1964, rett etter at veiforbindelsen mellom Trolla og Skjærbusdalen var ferdig.
Trolla ligger midt mellom Skjærbusdalen og Ingeborgvika. Kiosken ble den første tiden drevet fra boligen i «gammelstua», før den ble flyttet til en liten bygning tilpasset produktene som ble solgt. Kiosken ble spesielt populær blant de unge som lanserte uttrykket: «Ho Anna Trolla» som var ensbetydende med «hun med kiosken». Dette var før det ble bru over Knarrlagsundet. Den kom i 1967.
I 1966 ble det bygd nytt forretningsbygg, og Anna begynte å omsette tradisjonelle dagligvarer. Butikken ble også et populært foretak som fikk en trofast kundekrets. Hele tiden hadde Anna god bistand til driften av sin datter Borgny Olufsen og svigerdatter Margareth Sandvik. To dager i uka, på tirsdag og fredag, hadde forretningen vareutbringing til kundene. Det var et vareslag Anna ikke hadde på sortimentet, det var øl og alkoholholdig drikke. Dette var ikke forenlig med hennes kristne livstro. På kveldstid og i helgene var det fortsatt åpen kiosk i Trolla.
Margareth Sandvik. Året er 1977. Foto: Lokalavisa Hitra-Nytt.
Veiforbindelsen rundt Fjellværsøya, via Mastad, Sætra til Fjellvær, var ferdig utbygd året etter at Knarrlagsundbrua åpnet. Dette året ble det også fergeforbindelse mellom Brøttingsvågen og Fillan. Konkurransen om kundene var stor, da det til sammen var sju dagligvareforretninger på Ulvøya og Fjellværsøya. Anna var kjent for sin flotte og hyggelige kundebehandling både av små og store.
Annas virksomhet i Trolla gikk bra, og de holdt virksomhet i gang i tre tiår framover, men besluttet å avvikle butikkdriften i 2002. De siste årene det var drift i Trolla, var det datteren Borgny Olufsen som drev forretningen. Borgny åpnet også for omsetning av øl.
Forløperen til Trollheimen Handel ble startet opp i 1954 da familien Sandvik flyttet fra Ingeborgvika og overtok eiendommen i Trolla. Anna og hennes ektemann Bernt, fant at brygga som tilhørte eiendommen egnet seg godt for oppkjøp av tang. Som tenkt så gjort. Dette holdt de på med fram til rundt 1960 da mottaksapparatet for oppkjøp av tang, Astor Canning i Hestvika, sluttet å produsere tangmel.
Det er mange som minnes Trollheimen Handel og «Ho Anna i Trolla». Annerledes er det heller ikke for de som skar og tørket tang som ble fraktet til Trolla og solgte til ho Anna og han Bernt. Dette var en god «attåtnæring» for mange på 50-tallet.
Kilder:
Borgny Olufsen
Lokalavisa Hitra-Nytt / Hitra-Frøya
Artikkel i Skarvsetta 2020