Kvelden den 23. juni, sankthansaften, er før festdagen for Johannes Døperen. Ifølge Lukasevangeliet ble Johannes angivelig født seks måneder før Jesus.
Festdagen ble fastlagt til 24. juni, seks måneder før Kristi fødselsfest (jul).
Sankthansfeiringen blir ofte beskrevet som utsprunget av gamle før-kristne midtsommertradisjoner. Men da siktes det snarere til det blotet (en hedensk offerfest) som våre norrøne forfedre holdt 28 dager (fire syvdagersuker) etter sommersolverv, altså rundt en måned etter sankthans.
Den folkelige midtsommerfeiringen skiller seg fra den kirkelige høytiden av sankthans som er en helgenfest. Den feiringen har tradisjonelt involvert spill, dans og drukkenskap. Fra reformasjonen på 1500-tallet motarbeidet imidlertid kirken og myndighetene iherdig det de anså som en umoralsk feiring. Tradisjonen ble svekket i land som Danmark-Norge og Storbritannia, men holdt seg bedre i Sverige, Finland, Estland og Latvia. Der er ikke-kristne rene sommersolverv-skikker mer fremtredende; i Sverige og Finland er det tradisjonelt bare jula som er en viktigere festperiode enn feiringa av midtsommer.
Sør i Norge har det tradisjonelt vært omfattende feiring av sommernatta med bål ved sjøen, båtliv og festing. I kystområdene i var det derfor fram til 1990-tallet vanlig å holde stengt i butikker og ha fri fra arbeidet dagen etter, det vil si på sankthansdagen.
Mange steder er det blitt lokale forbud mot sankthansbål på grunn av brannfare og forurensning – spesielt i tettbygde områder, og dersom været har vært nedbørfattig den siste tiden før kvelden. Grilling og små kaffebål kan en likevel finne de fleste steder når været er rimelig bra.
I Ålesund er det rundt 30 meter høye Slinningsbålet på Slinningsodden utenfor Ålesund et kjent landemerke og samler hundrevis av skuelystne både til lands og til vanns hver sankthansaften. Sankthans 2007 kom det da 26 meter høye bålet til å brenne sterkt fra bunnen av, med det resultat at det veltet. I 2016 satte Slinningsbålet ny verdensrekord med 47,39 meter.
I Bergen har feiring av sankthans en historie som går langt tilbake. Fra om lag 1665 frem til 1887 ble kvelden feiret på Sydneshaugen. Feiringen var en stor folkefest for byens befolkning, besøkende sjøfolk av ulike nasjonaliteter og bønder («striler») fra områdene rundt byen. Bålet ble bygget av de lokale guttene som bodde på Sydnes av treverk og annet brennbart man fant eller stjal i kaiområdene eller i fjæren. I smauene som førte opp til Sydneshaugen var det bygget portaler og satt opp salgsboder. Feiringene tok slutt i 1887 da hensyn til ny bebyggelse og påbud om brannvern satte en endelig stopper for festlighetene.
Da feiringene på Sydnes tok slutt, fortsatte man å brenne bål ved Laksevåg, som lå utenfor tettbebyggelsen i bykjernen. Her samlet man fra gammelt av dotønner og utbrukte sildetønner som ble stablet og spikret sammen til et høyt tårn som ble brent ned i løpet av santhansnatten. Bålet har vært opp mot 30 m høyt. Tønnebålet eksisterer fortsatt og blir bygget av Laksevågs Bueskyttere, men har opplevd problemer med å få råstoff nok til stabling i gamle høyder. Det er også blitt restriksjoner på hvor høyt bål en kan bygge for at det ikke skal antenne annen bebyggelse i tilfelle vind. (Wikipedia)
Hva er tradisjonen her på Frøya og Hitra? Hva husker du fra din barndoms st.hansfeiring?
Hva er du blitt fortalt? Vi vil gjerne at du noterer ned det du husker.
Hitra historielag arbeider med saken -
Forsøk å besvare følgende så godt som mulig.
Svar sendes til: post@hitrahistorielag.no
1. Hva har de eldre fortalt deg om st.hansfeiringa før i tida?
2. Hvor brente de bål, i fjæra, eller oppe på haugene (toppene)? Hvorfor?
3. Hva ble brent? Hvordan laget de bål? Kjennetegn ved bålet?
4. Hvem sto for arbeidet med å lage bål, samle sammen brensel?
5. Hvor lenge holdt de på å samle sammen til st.hansbål?
6. Var det noen form for servering ved bålet? Mat, drikke?
7. Var det noen form for seremonier ved bålet? Eller i huset heime? Mat, drikke?
Skriftlesing? Høytidsmarkering?
8. Var det noen form for helgemarkering, eller andre seremonier første Jonsokdag?
9. Hvordan var folk kledd til st.hansfeiringa? Helgeklær når de kom sammen?
Finere i tøyet?
10. Hvem kom sammen til st.hansfeiring? Slekta? Naboer? Andre?
11. Var det til tider musikk ved bålet?
Eller var det musikk og dans i nabolaget? På låven eller i andre hus?