«Endring», Hitra kommune 1964-2014, heter jubileumsboka kommunen forærte sine innbyggere i 2014 i anledning 50-årsjubileet. Husstandene fikk boka i gave fra kommunen. Nå har Hitra historielag gjort boka digital, og her kan du trykke deg fram side for side og bli bedre kjent med den nære historien.
I sin hilsen til Hitras innbyggere innledet ordfører Ole L. Haugen slik:
Er Hitra kommune bare 50 år? Bare ungdommen? Ja, den er det, når vi regner fra 1964 og den siste kommuneendringen. I perioden 1960-66 ble antallet kommuner i Norge nesten halvert, og på Hitra ble altså hele fire kommuner til en. Vi kan med andre ord si at vi tok vår andel av reduksjonen ganger to. Bak i jubileumsboka finnes et såkalt historisk riss. Der finner du mer om dette og om Hitras historie. Hvorfor en slik jubileumsbok? Svarene på dette er flere, men jeg vil sammenfatte det slik:
Vi har et ansvar for å ta vare på historien, og gjøre den enklest mulig tilgjengelig, ikke minst for våre etterkommere
Boka er et bidrag til å ta vare på egen identitet, og gjerne bygge litt stolthet rundt vår egen bakgrunn og vår egen lokalhistorie
Vi erkjenner at utviklingen går stadig raskere, og historie går tapt hver dag. Desto viktigere blir det å stoppe litt opp og sikre noe, og derigjennom bidra til at barn, unge og nye innbyggere får innsikt i vår kommunes utvikling.
I bokas forord skriver de to redaktørene Svein Bertil Sæther og Svend Sivertsen blant annet:
På Hitra var det fire kommuner i 1946: Hitra, Fillan, Sandstad og Kvenvær. Schei-komiteen bestemte at disse skulle slås sammen til en kommune fra 1.januar 1964. Det er 50 år sia i år, og dette har Hitra kommune bestemt seg for å markere med å utgi ei bok. Vi undertegnede ble bedt om å bistå med denne bokutgivelsen, og sammen med mange solide, kunnskapsrike og ivrige støttespillere og bidragsytere har vi nå utført oppdraget.
Denne boka gir først en kort beskrivelse av hitterkommunene og hittersamfunnet før kommunesammenslåinga i 1964, slik at du, kjære leser, har et enkelt bakteppe for videre fordypning. Deretter fortelles historia om hvordan sammenslåinga gikk for seg og hvordan utviklinga har vært innen ulike sektorer og samfunnsområder de siste 50 åra. Vi har hatt et begrenset antall sider til rådighet. Tematisk har vi forsøkt å holde oss til oppdraget ved å avgrense dette til Hitra kommunes historie – ikke Hitras historie i full bredde.
Vi har også forsøkt å gjøre denne boka leservennlig for mange grupper av lesere. Derfor har den mer preg av å være ei oppslagsbok enn ei sammenhengende beretning. Hvert tema har en innledende tekst og ei tidslinje, ispedd med korte artikler. Det er lagt stor vekt på å bruke mange foto, nettopp fordi en god illustrasjon ofte forteller ei historie bedre enn mange ord.
Det er både spennende og utfordrende å skrive ei bok om hendelser i manns minne. Mange har mer kunnskap om enkelte hendelser og begivenheter enn vi, og noen av dere vil helt sikkert bli skuffa over feil eller mangler i denne boka. Vårt siktemål har vært å trekke de lange linjer gjennom de siste 50 åra.