Den først skolen på Ulvøya ble bygd i 1880-åra. Den var i bruk i generasjoner. Først i 1951 ble ny skole tatt i bruk i Knarrlagsundet. Men selve innvielsen skjedde først i 1956. Da med stor festivitas i bygda.
I starten var det ingen organisert skoleskyss. Foreldre på Fjellværsøysida av Knarrlagsundet måtte selv ro ungene sine over sundet. De samarbeidet og tok med nabounger. Det var elever både i Hammar’n, Trolla og Dalen som skulle over. Fra 1954 ble det organisert skoleskyss. Alf Lervik i Dalen hadde en liten, åpen båt med påbygd skjerm. Han ble senere avløst av Birger Berge som skysset ungene med «Sala», en gammel sundbåt fra Kristiansund. Han kjørte skoleruta til brua kom i 1967. Da ble det busstransport.
Det var firedelt skole på Ulvøya, to klasserom, sløydsal, lærerværelse, bad og nødvendige ytre rom. 1.-3.klassetrinn holdt til i underetasjen på skolen helt fram til 1993. I 1982 flyttet også barnehagen inn i underetasjen ved skolen. Ny skole og barnehage ble bygd i 2007.
Fra den store festligheten på Ulvøya i september 1956 da skolen ble offisielt innviet, har vi fått et lite innblikk. Arrangementet skjedde samtidig med innvielsen av nyskolen på Gammelsætra som fant sted dagen etter.
Så snart rutebåten «Fru Inger» hadde lettet seg for sin last av gjester til skolefesten i Knarrlagsund, denne lørdagen, gikk veien rett opp til den nye skolen. Der var det tidligere på dagen holdt felles skolestyre og lærermøte.
Her hilste skolestyreformannen og ordfører velkommen og selve den høytidelige innvielse tok til med at skoledirektør Almaas holdt sin tale om skoleforholdene i landet vårt slik det hadde utviklet seg, og sluttet med en hyllest til folket som hadde reist den nye skolen.
Konstituert fylkesmann Jørum bar fram fylkets hilsen og gratulerte med nyskolen. Gustav Ulvan leste egen prolog som i den grad falt i folkets smak, at han måtte gjenta den ved festbordet etterpå. Under den festlige tilstelningen i bedehuset etter innvielsen, talte fylkesskolestyrets representant K. Ramsvik, ordfører Arne Nilsen og ellers flere gjester.
Innvielsen av skolen som hadde vært i bruk siden 1951, virker like flunkende ny som den gang den avløste et gammelt trangt og trekkfullt skolehus, sa lærer Lorents Berge. Det ble trivsel omtrent som i jula, da vi flyttet inn, og slik føler vi det er fremdeles.
Om lag 150 mennesker fra Ulvøya var møtt fram til den store festligheten, nesten halve befolkningen på øya. Folket sørget også for utmerket privat innkvartering. Så da søndag morgen kom med godvær til avløsning av lørdagens silregn, kunne samtlige dra med motorbåt til en festdag på sentralskolen på Gammelsætra i aller beste form.
Flyfoto fra Knarrlagsundet tatt av Widerøe Flyveselskap i 1962: Knarrlagsund skole midt på bildet med lærerboligen og Sanitetshuset bakerst til høyre i bildet. Bildets eier og kilde: Kystmuseet.
Den gamle skolen
Ulvøy skole har sin historie så langt tilbake som til 1880-årene. Skolen holdt da til i et hus nedenfor det som senere ble Knarrlagsund skole.
Karl Lillestøl fra Hornindal var lærer ved Ulvøy skole fra 1923-1928. Han var ivrig hobbyfotograf og har tatt en del klassebilder og andre bilder fra sin tid som lærer. Han var bror til lærerinne Lina Lillestøl som var gift Fjeldvær.
Da nyskolen sto ferdig i 1951 flyttet også framhaldsskolen inn i underetasjen på bygget.
Elevene ble veldig glad i den nye skolen sin. En av elevene fra denne tiden husker at de laget et dikt sammen med læreren sin: «Ved Knarrlagsund en skole står, en skole vi vil ære. Og vi er glad i skolen vår, der går vi no i lære».
Byggmaterialer fra den gamle skolestua som ble revet ble brukt til et nytt Sanitetshus, bak lærerboligen. Sanitetshuset ble bla. brukt til Helsekontroller for mor og barn, eller "Barnekontroll" som vi kalte det den gangen. Før dette var lokalet til Barnekontroll i huset hos Anne og Birger Berge i Knarrlagsundet.
Lærer Arne Johansen fra Stjørna, diktet i skoleåret 1955/56 denne sangen: Minner fra Knarrlagsund. Den ble senere omtalt og sunget som "Knarrlagsundsangen". På noten til sangen har han tegnet båten til Ole Orholm. Arne Johansen ble senere lærer ved Fillan skole, og rektor ved Barman skole.
«Minner fra Knarrlagsund» (Tekst og melodi Arne Johansen)
Drømmene mine i blund er om deg Knarrlagsund. Alltid det var som et funn, å være her en stund.
Aldri jeg glemmer det sted, og ungene jeg trivdes med. Ja, her er det ingen skygge for her kunne enhver bygge, i skjærgårdsfred.
Vinden her ute den sang, i en romantisk klang. Alltid jeg følte den trang å nynne denne sang. Ukene danset i vei, mens hjertet det banket for deg. Men minnene om deg kjære, vil sikkert nok alltid være, en brann i meg.
Solvår Julie Selvåg husker fra sine skoleår ved Knarrlagsund skole 1965 – 1972, og forteller:
6.-7.klasse ved Knarrlagsund skole 1959 med lærer Idar Kristiansen. Solvår Julie Selvåg har sendt inn bildet som eies av Lina Andora Oldervik. Kilde til navn: Olaus Selvaag (på FB).
Første rekke f.v. Eva Ingeborg Landevåg, Eva Johanne Røvik, Bodil Røvik, Berit Anna Holmen, Nora Øyen og Astrid Ingeborg Sørsæther.
Andre rekke f.v. Egil Ulvan, Eva Norunn Sæther, Marit Irene Olsen, lærer Idar Kristiansen, Johanne Hendrikke Ulvan, Lina Andora Sæther og Oddvar Berge.
Bak f.v. Oddvar Margido Lervik, Olaus Selvaag, Fredrik Margido Sandvik, Tore Ansgar Sæther og Lidvald Bernhard Ulvnes. Foto tilhører Solvår J. Selvåg.
Min folkeskolelærer i tidsrommet 1965-68 het Karl Kolbjørn Ulvan og var fra Knarrlagsund. Vi holdt til i den tidligere sløydsalen i underetasjen. Vi ble slått sammen med årskullet over oss. Andre lærere vi også hadde var Odd Bjørnstad fra Tynset og Berit Synnøve Iversby fra Sarpsborg. Odd Bjørnstad var også lærer ved framhaldsskolen.
I friminuttene lekte vi i nøtteskogen ved skolen, og det var ikke alltid vi sprang inn "da klokka klang". Om vinteren lekte vi "Snøsurra" på skoleplassen. Karl Kolbjørn Ulvan var en god lærer, som noen ganger lekte sammen med oss før vi gikk inn til timene.
Fagene vi hadde var blant flere norsk, kristendomskunnskap, naturfag og tegning. I tegne- og naturfagtimene kunne vi få se på store plansjer som vi kunne tegne etter. Det kunne være bilder av dyr og blomster. I norsktimene lærte vi å skrive skjønnskrift med blekk og penn, som vi sirlig førte inn i en lyseblå skrivebok.
Før jul lærte vi å flette juletrekurver. Hvert år lagde vi farsdagskort og morsdagskort. Da skoledagen var slutt sang vi hver dag: «Ha takk o gud for dagen». Sang var viktig på skolen den gangen, og vi sang fra skolesangboka hver eneste dag. Noen ganger også fra salmeboka, og vi lærte salmevers utenat.
Utenom skoletida ble det arrangert filmkvelder på skolen, da var vi sammen med de større elevene. Det kunne være filmer fra 2.verdenskrig.
Det ble også arrangert skoleskirenn. I 1968 ble vi sammenslått til Fjellværøy/Knarrlagsund skole på Gammelsetra, og vi måtte bytte skole.
Kilder: Solvår J. Selvåg
Anne Brit Berg
Se mer om skolehistorien i årboka SKARVSETTA 2017