Gamle bilder forteller ofte en viktig historie i seg selv. Landskap, bygninger og personer som arbeider eller poserer i datidene mundur, vitner om ei tid som det blir færre og færre av oss som kan formidle noe særlig om. Derfor er ethvert gammelt bilde viktig sett i et lokalhistorisk perspektiv. De forteller ofte en historie for seg selv.
Otto Raum Eide som bor ved Laugen i Kvenvær, er både en dyktig fotograf og en person med stor interesse for gamle bilder. Fra slekt og venner har han samlet og tatt vare på mange viktig bilder som bærer på en unik historie. Historier om mennesker, om slit og arbeid, om barn og voksne i slekter som kom og gikk. I seg selv en kulturskatt.
Hans samboer gjennom mange år, Evelyn Ertsås, som gikk bort for et par år siden, hadde sitt opphav i Ytre Kvenvær. Hun tok vare på mange gamle bilder som Otto har digitalisert og ivaretatt for ettertida. Også hans venn, Sturla Hernes, har bidratt med mange gamle foto til samlingen, ikke minst fra et rikt sildefiske i Hernesfjorden på midten av 1950-tallet.
Bilder har han også fått låne av flere sambygdinger, scannet dem inn og i dag utgjør disse bildebasen hans som har blitt et viktig bidrag til lokalhistoria.
La arbeidet til Otto Raum Eide være en inspirasjon og en vekker til hver og en av oss. Sjekk hva som fins av gamle minner og bilder fra slekta, kanskje finner du overraskelser i bortgjemte esker på loft eller i kjeller. Det blir stadig færre og færre av den generasjonen som har opplevd og kan fortelle selvopplevde historier, historier som kan være en liten kulturskatt under forutsetning av at de blir tatt vare på.
Slike historiske glimt er viktig å formidle i den helheten som er så viktig for å forstå. Et annet eksempel er de mange, gamle skolebildene som dukker opp. Elever som har gått på de små kretsskolene som en gang eksisterte, har i dag en del tiår senere plutselig fanget interessen og vil vite mer om navn på elever og lærere.
Fotografer er ofte ukjent. Bildene vi her presenterer er det Otto Raum Eide som har scannet inn og tatt vare på. La bildene være en inspirasjon og tips til oss alle om å søke etter gamle foto før loft og stue ryddes og alt kastes i kontaineren. Og mangler du opplysninger om for eksempel navn og sted etc, så er det i dag muligheter til å søke opplysninger via sosiale medier. Facebook har hjulpet mange.
Har du gamle bilder og ønsker å dele bilder og historier med hitterværingene, er vår oppfordring; ta kontakt med Kystmuseet eller Hitra historielag så kan vi sikre og ta vare på viktige kulturskatter for etterslekta.
Mer info får du ved medlemskap i Hitra historielag.
Svend Sivertsen